Guide - Båtpolering

I detta avsnitt utav våra guider så tänkte vi gå igenom grunderna och förklara processen med att polera och underhålla sina Marina fordon. 

Under våren eller hösten behöver båtplasten (gelcoaten) vaxas eller lackförseglas, vilket är vaxning fast med en annan metod. Förutom att båten blir fin behåller gelcoaten sin yta, därmed kan sol och saltvatten inte tära på plasten, som håller sig fin år efter år.

Det första steget innan du kan vaxa/försegla skrovsidor, däck och överbyggnad är att tvätta båten. Om du som båtägare tidigare varit noga med vaxning och löpande spolat rent sin båt med färskvatten och använt en mjuk borste och schampo under en sommarsäsong blir jobbet enklare.

Nedan följer en steg för steg guide hur du kan tänka när du tänker tvätta och polera båten, längre ner på sidan finns förklaringar och mera detaljerat om alla steg;

  1. Tvätt och rengöring utvändigt.
  2. Genomgång utav fordonet för att inspektera skicket och lägga upp en plan
  3. Polering utav fordonet.
  4. Vaxning/försegling utav skrovsidor, däck och överbyggnad
  5. Rengöring och behandling utav rutor.
  6. Rengöring och behandling av läder/vinyl.


Tvätt

En grundlig tvätt utav hela fordonet är det viktigaste att börja med för att få bort allt löst sittande smuts, för att inte få onödigt med smuts i poler trissorna vid poleringen.

Tvätta med ett Alkaliskt avfettningsmedel för lösa olika typer av organisk smuts, exempelvis fågelspillning, mögel med mera.

Har du missfärgningar (gulnade) på skrovet så använder du gärna en oxalsyra baserat medel eller annat syra baserat medel för att lättast få bort smutsen. Använd gärna en svamp eller pensel/borste för att frigöra smutsen och få upp den till ytan, spola sedan av med högtryckstvätt eller skölj med slang. Tänk också på att en syra baserat medel kan lösa upp eventuella bottenfärger lite, så försök att inte gnugga eller spraya direkt på bottenfärgen. 

Kontroll utav gelcoaten

Ta nu en ordentligen koll på ditt fordon och kolla skicket på gelcoaten framför allt, känn även på skrovet ifall den fortfarande känns sträv och om den gör det så kan det vara läge att använda något som heter Clay bar (Lera), detta använder du tillsammans med ett smörjmedel för lera. Spraya smörjmedlet på ytan och gnugga sedan lera över ytan i längre drag, dra bort en liten bit utav leran och använd så man inte kontaminerar hela leran på en gång. När det sedan känns lent igen på ytan så är du färdig!

Nu när du har koll på ytorna på ditt fordon så är det dags för nästa steg, poleringen!

Men först ska vi snabbt kolla lite närmare på lite olika polertrissor samt medel och andra bra tillbehör.

Polering

Om båtens gelcoat har mycket ingrodd smuts, och om oxid i plasten sitter djupt, behövs polering. Oxidering i plast innebär att UV-strålningen mattar ned gelcoaten, som till sist torkar ut och i slutändan spricker Om du inte vill handpolera kan du antingen använda en roterande eller en oscillerande maskin. 

Steg för steg polering och Vaxning/Skydd:

  1. Börja med att applicera lagom med medel på trissan omkring 5st prickar, men detta får man testa sig fram då det ibland kan behövas mera eller mindre medel, till exempel om du ska polera över dekaler så kan det vara bra att överdosera medlet lite grann för att trissan ska glida bättre och inte riskera att hugga i kanterna på dekalen.
  2. Starta sedan maskinen mot skrovet och på lågt varv sprid ut medlet i en lagom stor yta typ 1x1 meter, när du gjort det så ökar du varven på maskinen och polerar ytan fram och tillbaka 2–3 gånger ungefär. Både varv på maskinen och storleken på ytan får man anpassa beroende på resultat och hur mycket smuts som samlas i trissan när man polerar.
  3. Torka sedan av ytan med en ren mikrofiberduk och inspektera om du eventuellt behöver arbeta med samma yta igen.
  4. Blev resultatet bra så är det bara att fortsätta på resten av skrovet och andra ytor tills man är färdig!
  5. När du sedan är färdig med poleringen så måste du förbereda ytan för att kunna applicera skyddet, använd en ytpreparerings- och ytrengöringsspray som är en färdig utspädd isopropanol. Detta medel kommer ta bort rester från polermedel, enklare fyllnadsmedel, vax samt andra föroreningar som eventuellt är kvar. Spraya lätt med produkten på ytan och torka med en mikrofiberduk.
  6. Applicera sedan Rupes GWAX genom att spraya på en mindre yta ca 1x1 meter åt gången och torka av med mikrofiberduk inom någon minut tills inga rester syns. Gör detta steg två gånger för att vara säker på att du inte missat någon yta samt för ett starkare skydd. 
  7. Färdig!


Produkter

När man pratar gelcoat och polering så finns det väldigt mycket olika trissor och medel man kan använda sig av. 

Trissor

Det man ska tänka på är att gelcoat oftast släpper mycket ”residue” eller ”smuts” som kommer sätta igen trissan, så antingen kommer man bli tvungen att använda många trissor eller så gör man helt enkelt rent dom med jämna mellanrum. 

Det absolut bästa då är om man har tillgång till en kompressor och kan blåsa ur trissan medan man kör maskinen fritt i luften. Tänk bara på att allt som sitter i trissan kommer att blåsa omkring i luften så blås gärna ur trissan där du inte står och polerar. 

Har du inte tillgång till en kompressor så funkar det också till viss grad att ta en mikrofiberduk och gnugga emot trissan medan man kör maskinen fritt i luften eller en styvare borste och borsta rent trissan.

Får du ökade vibrationer under poleringens gång så har förmycket restprodukter fastnat i trissan och den kan behöva tvättas rent grundligt med vatten och rengöringsmedel.

Byt då till en ny trissa och polera vidare annars kommer trissan förbrukas i förtid.

En tumregel är att polera ca 0,5kvm med ulltrissan sedan blåsa ur den från polerrester och restprodukter från gel coaten.

Produkterna vi rekommenderar till gelcoat:

  • Rupes DA-Medium Ulltrissa Gul, Rupes DA-Medium ulltrissa kombinerar snabb borttagning av defekter samtidigt som den lämnar en högblank yta efter sig. 15 mm mjuka ullfiber gör trissan lätt att använda även på kurviga paneler. DA (dual action) betyder att den är optimerad att användas med Rupes oscillerande polermaskiner. Använd trissan tillsammans med polermedel Mille Coarse för en perfekt 1-stegs polering
  • Rupes Skumtrissa Blå, En skumbaserad trissa med rundade hörn för bästa följsamhet runt skrovets former. Alla färger lämnar en hög finish på ytan. Den blåa trissan är utformad för att snabbt ta bort repor och lämnar högglans

Medel

Ett tips är att använda poler- och rengöringsmedel med så mycket återfuktande egenskaper som möjligt. Var försiktig med att använda starka medel som nöter ner på gelcoaten. 

Undvik också starka, så kallade cleaners. Om det ska användas är det viktigt att späda ut dem rätt. Försök också att inte använda polermedel med alkohol och aceton eller petroleum, som gör rent men torkar ut gelcoaten, En uttorkad gelcoat oxiderar även om du vaxar efteråt. På lång sikt spricker gelcoaten och det kommer krävas omfattande åtgärder för att åtgärda den.

Gelcoat absorberar vatten och andra vätskor som stannar kvar inne i gelcoaten. Om till exempel ett polermedel med hög andel lösningsmedel används så suger gelcoaten upp även lösningsmedlet. När sedan skydd appliceras efter poleringen så kan lösningsmedlet som redan absorberats i gelcoaten lösa upp skyddet i förtid. Rupes har vattenburet recept och minimalt med tillsatser i sina polermedel vilket gör att vax och skydd inte förlorar sin motståndskraft i förtid.

Produkterna vi rekommenderar till gelcoat:

  • Rupes Mille Coarse som är ett specialpolermedel för ljusa kulörer, kolfiber, gelcoat samt andra kompositmaterial. Framtaget för oscillerande polermaskiner men fungerar lika bra med roterande. Med en aggressiv polertrissa avverkas motsvarande defekter ner till P1500 sliprepor effektivt med mycket hög finish. 
  • Rupes Mille Coarse Blackline är ett specialpolermedel för mörka kulörer, gelcoat, kolfiber samt andra kompositmaterial. I övrigt samma egenskaper som ovan
  • Rupes Marinwax GWAX, Favoritvaxet för många båtägare. GWAX lämnar en härlig lyster samtidigt som den lämnar ett kraftigt lager vax efter sig som skyddar hela båtsäsongen. Spraya på en mindre yta ca 1x1 meter åt gången och torka av med mikrofiberduk inom någon minut tills inga rester syns. Vi rekommenderar att lägga G-WAX i två lager.
  • Rupes REVEAL LITE som är en ytpreparerings- och ytrengöringsspray som tar bort rester från polermedel, enklare fyllnadsmedel, vax samt andra föroreningar som kan ligga på gelcoaten.


Övrig rengöring och behandling;

Fönster och rutor

Använd Chemical guys HydroView Ceramic Glass Cleaner & Coating för att både göra rent fönster och rutor och applicera ett keramiskt skydd som kommer göra att vattnet rinner av som aldrig förr. 

Läder

Börja först med Chemical guys Leather Cleaner för att göra rent lädret.

  1. Spraya medlet direkt in i en borste eller mikrofiberduk
  2. Bearbeta området med borste eller mikrofiberduken.
  3. Torka rent området med en ren mikrofiberduk.

När du gjort rent så måste du återfukta lädret, vi rekommenderar Chemical guys Leather conditioner som är en naturlig efterbehandling efter man rengjort med Leather Cleaner. Den ger liv och näring i det mest solkiga lädret. Produkten torkar in fort och lämnar en ren matt återfuktad yta som står sig länge.

  1. När lädret är rent så sprider du ut 1-3 linor av medlet i en applikator.
  2. Sprid ut medlet jämt över ytan du behandlar och massera sedan ner det i lädret.
  3. Torka bort överblivet medel med en mikrofiberduk.

Resterande invändigt

Använd en dedikerad rengöring som Chemical guys, nonsense cleaner eller total interior och gör rent med.

Applicera sedan Chemical guys hydrointerior ceramic interior quick detailer med keramiskt innehåll för insidan av ditt fordon. Den lämnar efter sig en matt fabriks finish och ett starkt UV- och dammskydd vilket gör att underhållsrengöringen kommer att bli så mycket enklare.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.